Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde, TGDF’nin desteği ile düzenlenen 11’nci Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi başladı. COVID-19 önlemleri nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen ve 2 gün sürecek kongrenin bu yılki odağında gıdada sürdürülebilirlik olacak.
Selçuk Üniversitesi ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ortaklığı ile düzenlenen 11. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi başladı. Kongre, 11 ve 12 Mart tarihleri boyunca, COVID-19 önlemleri kapsamında çevrimiçi olarak düzenleniyor.
Kongrenin ilk günü açılış konuşmaları ile başladı. Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kübra Kart, Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya, TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un konuşmalarının ardından “COVID-19 Sonrası Tarladan Sofraya Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma geçildi.
“Buyurun dansa”
Kongrenin açılışında bir konuşma yapan TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz, gıda mühendisliği öğrencilerinin omuzlarındaki sorumluluğa dikkat çekti. Konuşmasında doğrudan öğrencilere hitap eden Akyüz, kendi öğrenciliğinden verdiği bir örnekle teori ve pratiğin arasındaki farka dikkat çekerek şunları söyledi:
“Değerli arkadaşlar, hepiniz şu an teorinin içindesiniz. Üniversite eğitimi size teorik olarak bir probleme nasıl yaklaşmanız gerektiğini öğretir, problemi çözmek için sizi gereken araçlarla donatır ve sizi gerçek dünyaya gönderir. Gerçek dünyaya geldiğinizde ise size rahmetli hocamın dediği gibi ‘Buyurun dansa’ derler. Çok ciddi bir serüvenle karşı karşıyasınız. Siz gıda mühendisisiniz.”
“Omuzlarınızdaki sorumluluğu hissetmeniz lazım”
“Sizi gıda güvenliği ve gıda güvencesi gibi iki önemli tehlike bekliyor. Dünyanın bu sıkıntıları aşmasındaki en önemli araçlardan, güçlerden biri siz olacaksınız. Hem hepimize gıda güvenliğini sağlayacaksınız, hem bundan 20 sene sonra dünya kendini besleyemez hale geldiğinde teknik bilginizi, formasyonunuzu, gelişiminizi ortaya koyacaksınız. Bu sorumluluğu mutlaka omuzlarınızda hissetmeniz lazım.
Bunu yapabilmeniz, pratiği becerebilmeniz için öğrenmenin durmaması gerektiğini hiçbir zaman unutmayın. Öğrenme hiçbir zaman bitmeyecek. Hiçbir zaman aldığınız bilgiden tatmin olmayın, daima daha ilerisi için araştırın. Size verilen ‘Bunun cevabı şudur’ bilgisini kabul etmeyin, bir de siz araştırın. Her verilen bilgiden şüphe duyun, çünkü bilimin temeli budur. Bu şekilde dünyayı ileriye götürebilirsiniz.”
“Siz çok kıymetli bir ülkenin evlatlarısınız”
“Biz kendi kendimizi yerden yere vurmayı çok severiz. Bazıları ülkemizin kıymetini bilmiyorlar. Ancak ben ihracatçı olduğum için dünyada görmediğim yer kalmadı. Fizan’ı da bilirim, Karakurum Dağlarını da bilirim, Yemen çöllerini de bilirim. Ben bu sayede bu ülkenin kıymetini biliyorum. Size de söylüyorum: Siz çok kıymetli bir ülkenin evladısınız. Size başarılı bir gelecek diliyorum.”
Kamu, akademi ve özel sektörden alanında uzman birçok konuşmacının katılacağı konferansta ayrıca “COVID-19 Sonrası Gıda ve Beslenmeye Bilimsel Yaklaşım”, “Üretim ve Tüketim Zincirinde Medyanın Rolü”, “Gıda ve İçecek Sektöründe AR-GE, İnovasyon”, “Regülasyon; Tarladan Sofraya Gıda Zinciri” başlıklı oturumlar düzenlenecek.
Konferansta ayrıca gıda mühendisliği öğrencilerinin sözlü bildirileri ve poster bildirilerine de yer verilecek. Dijital olarak düzenlenen Konferans 2 gün sürecek.
Kongreye toplamda 25 poster bildirimi yapıldı. Posterler, Kongre’nin başlamasıyla kongre sitesinin Poster Bildirileri sayfasından da yayınlandı.
Gıda alanının ve sektörün birçok değerli isminin bir araya geldiği bu kongreyi izlemek ve kayıt yaptırmak için gidamuhendisligiogrencikongresi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.