“Başkanların Gözüyle”

“Başkanların Gözüyle”

SUDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI / YAŞABEY KALEBAŞI

Türkiye’den dört kıtaya su ihraç ediyoruz

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) olarak, ülkemizdeki ambalajlı su üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini temsil eden 35 kurumsal üyemizle sektörel bir sivil toplum kuruluşuyuz. Toplumumuzda sağlıklı su tüketimi konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarında bulunmak, sektörümüzde faaliyet gösteren üretici ve tedarikçi kuruluşların yürürlükteki yasal mevzuatlara ve rekabet kurallarına uygun, tüketici sağlığına ve tüketici haklarına saygılı biçimde üretim yapmalarına öncülük etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca sektörümüzü ve tüketicilerimizi ilgilendiren çeşitli konularda bilimsel kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüterek, devletin ilgili organları tarafından sektörü ilgilendiren konularda yapılacak yasal düzenlemelere sektör adına görüş üretmek üzerine de faaliyetler yürütüyoruz.

94 bine yakın kişiye istihdam sağlıyoruz

Ambalajlı su sektörümüz ülke ekonomimiz için büyük önem taşıyor. Hem ciddi bir istihdam kaynağı hem de ihracat değeri oluşturuyor. Ambalajların ülkemizde üretilmesi ile evlere ve iş yerlerine servis için oluşturulan lojistik ağ istihdam açısından büyük önem taşıyor. Günümüzde 14 bini aşkın kişiye doğrudan olmak üzere toplamda 94 bine yakın kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz. Ayrıca başta Almanya olmak üzere, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsviçre, KKTC, Malta, Azerbaycan, Fransa, Avusturya, ABD, Japonya, Libya ve İsrail gibi çeşitli ülkelere su ihraç ediyoruz. 

Kişi başı su tüketiminin 130 litreye ulaşmasını bekliyoruz

2023 yılında 31,1 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaşan ambalajlı su sektörümüz, 391 bin 876 tonluk ihraç gerçekleştirerek ülkemiz ekonomisine 74,4 milyon dolarlık katkıda bulundu. 2024 yılında ihracat miktarımızı 395 bin tona taşımayı hedefliyoruz. 2023 yılında ülkemizde kişi başı ambalajlı su tüketimi 127 litre gerçekleşirken, bu rakamın 2024 yılı sonunda 130 litreye ulaşmasını bekliyoruz. 

Toplumu doğru bilgilendirmek ve bilinçlendirmek en önemli misyonumuz

Sektör olarak toplumumuzun içme suyu konusunda yanlış bilgilendirilmesinin de önüne geçmeye çalışıyoruz. Özellikle su arıtma cihazlarının tanıtımında kullanılan, hiçbir bilimsel dayanağı bulunmayan yöntem ve söylemler, tüketicilerimizde yanlış kanaatlerin oluşmasına neden olmaktadır.  Bu noktada yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar ile de ortaya konulduğu üzere su arıtma cihazları sudaki zararlı kimyasal ve mikrobiyolojik içerikleri filtrelerken sağlıklı vücut işlevleri için gerekli olan suda çözünmüş bulunan mineralleri de sudan uzaklaştırarak, suyu neredeyse saf haline getiriyor. Suyun vücuda yararlı özelliklerini kaybettirdiği konusunda tüketicilerin doğru bilgilendirmesi son derece önem taşıyor. Ayrıca arıtma cihaz satıcıları genellikle filtre değişim sürelerini 6 ay ile 12 ay olarak belirtmektedir. Oysaki su arıtma cihazlarının fitrelerinin ömürleri zamana göre değil, filtrelerin içerisinden geçen suyun miktarına ve şebeke suyunun içeriğinde bulunabilecek katı partikül yoğunluğuna bağlıdır. Bu nedenle cihazın filtreleri 6 ay ya da 12 ayda bir değil, çok daha sık aralıklarla yenilenerek, değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmemesi halinde, kirlenen fitreler nedeniyle suyun mikrobik açından daha da fazla kirlenmesine neden olmaktadır. Bir diğer açıdan ise evsel tüketimlerde kullanılan arıtma cihazları, 1 litre suyu arıtmak için yaklaşık 5 litre atık su oluşturmakta ve filtrelerin değişim süresine göre bu rakam daha da artmaktadır. Bu konuda da tüketicilerde farkındalık oluşturarak su israfının da önüne geçmeyi hedefliyoruz. 

Close