Türkiye şekerli mamul sektörü kuruluşlarını çatısı altında toplayan Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Yönetim Kurulu Başkanlığına, yeniden Şemsi Kopuz seçildi.
Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği’nin (ŞEMAD) 9. Olağan Genel Kurulu, sektör temsilcilerinin katılımıyla 25 Mayıs’ta İstanbul’da yapıldı. Genel kurulda yapılan seçimlerde Şemsi Kopuz, yeniden başkanlığa seçilirken, derneğin yönetim ve denetim kurulu üyeleri de belirlendi.
ŞEMAD, sektörün tek sivil toplum kuruluşu
Genel kurulun açılışında konuşan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, ŞEMAD’ın, sektörde faaliyet gösteren büyük ve orta ölçekli firmaları aynı çatı altında buluşturan tek sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çekti. ŞEMAD’ın kuruluşundan itibaren birçok konuda yürüttüğü çalışmalar ve aldığı aksiyonlar ile sektör için ne denli önemli bir sivil platform olduğunu gösterdiğinin altını çizen Kopuz, şöyle devam etti:
“Biraz geriye gidecek olursak, ŞEMAD, bundan tam 10 yıl önce tüm sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında birleştirme girişimini başlatmış ve bugün tüm paydaşların büyük bir ilgi ve beğeniyle takip ettiği Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun temellerinin atılmasını sağlamıştır.
Sektörün en önemli sorunu Şeker Kanunu
Geride bıraktığımız süreçte sektörümüz için son derece kritik ve önemli sorunlara imkanların el verdiği ölçüde çözüm üretmeye çalıştık. Genel başlıklar halinde sıralarsak, sektörün en önemli sorunu bildiğiniz gibi Şeker Kanunu… Kanun’dan gelen kota uygulaması, gerek glikoz gerekse de fruktoz temini konusunda her yıl yaşadığımız bir kabus niteliğindedir.
ŞEMAD tüm paydaşları nezdinde yürüttüğü çalışmalarda serbest rekabet ortamının savunucusu olmuş ve kota sistemine topyekun karşı çıkmıştır. Bundan 10 yıl önce kanun koyucunun glikozun kota altında olması konusundaki bakış açısı ile bugünkü bakış açısı çok farklıdır. Bugün en azından paydaşlar; bu uygulamanın hakkaniyetsiz, şekerli mamul sektörünün tüm kalite ve rekabet parametrelerini allak bullak eden bir uygulama olduğunun idrakindedir. Yetkililerin bu idrak düzeyine gelmesi için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü bilmenizi isterim.”
“Doğruları söylemeye devam edeceğiz”
ŞEMAD olarak önce ülkemiz sonra sektör için doğru olan neyse her platformda söylemeye, her platformda sektörün savunuculuğunu yapmaya devam edeceklerini kaydeden Şemsi Kopuz, karşı karşıya olunan sorunları da şöyle sıraladı:
“Bugün masanın üzerinde duran çok sorunumuz var. Obezite ile mücadele kapsamında global düzeyde getirilen yaptırımların ülkemizdeki çıktılarından, hammadde teminine, ticaret ve rekabetin korunmasından iklim değişikliğine birçok başlık bizlerin çalışmalarını her geçen gün daha yakından ilgilendirmekte, her geçen gün sektör olarak birlikte hareket etmemizi daha da zorunlu hale getirmektedir.
Binyıl Kalkınma Hedeflerinin yerini Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine bırakacak olması, hepimizin ev ödevini her geçen gün arttırmaktadır. Bu noktada beni en fazla düşündüren husus Sürdürülebilirlik adına atılacak adımlara KOBİ katılımının sağlanması. Maalesef tüm sektörün daha tarımsal üretimden itibaren başlayan çok parçalı ve çok paydaşlı sorunlarına topyekun çözüm getirecek bir üretim anlayışının geliştirilmesi en önemli konularımızdan biri…”
İki büyük sorun; iklim değişikliği ve nüfus artışı
Bu noktada dünyanın karşı karşıya olduğu iki büyük sorunun “İklim değişikliği ve nüfus artışı” olduğunun altını çizen Kopuz, söz konusu sorunların tüm aktörleri çaresiz bırakacak düzeyde bilinmezlerle dolu olduğunu bildirdi. Kopuz, “Bundan 10 yıl önce masamızda ‘su problemi’ diye bir başlık yoktu ama bugün var. Bundan 3-5 yıl önce gündemimizde buğday pası hastalığı ya da fındıkta külleme problemi yoktu ama bugün var. Yine bundan 5-6 yıl öncesinde obezite sektörün gündeminde bu denli yer işgal etmez iken, bugün reklam yasakları, etiket uygulamaları gibi başlıklarıyla birinci derecede bizim sektörümüzü hedef alan başlıklarla karşımızda duruyor” diye konuştu.
ŞEMAD olarak bugüne kadar tüm konularda sektör adına aksiyon almaya, sektörün olası risklere karşı önceden hazırlanmasına öncülük ettiklerini, çalışmalarını sürdürülebilirliğin 3 temel boyutu olan “Ekonomik, Çevresel ve Sosyal” boyutlarıyla entegre olarak yürüttüklerini vurgulayan Kopuz, “Bundan sonra da aynı perspektifle çalışmaya devam etme mecburiyetimiz var. Zira özellikle çevresel konularda sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yasal yaptırımlar giderek artıyor. Dolayısıyla başta KOBİ’lerimiz olmak üzere her ölçekteki üreticimizin bu yaptırımlara hazırlıklı olması şart. Bu süreçlerin tamamında sizlerin de desteği ile derneğimiz, Kanun Koyucu, Kamuoyu ve Sektörümüz nezdinde aracı olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
ŞEMAD’ın üyesi olduğu Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik de, genel kurulda delegelere hitap ederek, derneğin yeni dönemindeki çalışmaları için başarı diledi.
ŞEMAD Yönetimi
ŞEMAD 9. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimde, derneğin yönetim ve denetim kurulu üyeleri de belirlendi.
ŞEMAD Yönetim Kurulu’nda Şemsi Kopuz’la birlikte; Şener Astan, Adem Sararmış, Ahmet Yaşar Kaya, Yasemin Taşkın, Sandra Haker, Hakan Zor, Mehmet Aydın Çuvalcı ve Fikret Başar yer alıyor.
ŞEMAD Denetim Kurulu’na ise Ali Kemal Kopuz, Temel Soyyiğit ve Necati Göksu seçildi.