Gıda sektörü, Probiyotik Kongresi’nde sesini duyurdu

Gıda sektörü, Probiyotik Kongresi’nde sesini duyurdu

Gıda sektörü, Probiyotik Kongresi’nde sesini duyurdu

Altıncı Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi, 28-31 Ekim 2019 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi. Etkinlikte bir konuşma yapan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri İlknur Menlik, ambalajsız ürünlerin çeşitli sağlık risklerini beraberinde getirdiğini söyledi.

Bağırsak sağlığı konusunda ülkemizin en önemli uzmanlarını bir araya getiren Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi 28-31 Ekim 2019 tarihleri arasında, Antalya Susesi Luxury Hotel’de düzenlendi. Bu yıl altıncısı düzenlenen Kongrede konunun uzmanı tıp doktorları yanında gıda ve beslenme alanında söz sahibi diğer paydaşlar da konuşmacı olarak yer aldı.

Kongrede gıda sektörü adına bir konuşma yapan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak ambalajlı gıdaların bu konudaki rolünün altını çizdi. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine de değinen Menlik, sağlık ve beslenme uzmanlarının gıda sektörü ile işbirliği içerisinde, tüketicileri bilimin ışığı ile aydınlatmaları gerektiğini ifade etti.

“1 milyar insana 13 milyar dolarlık gıda ihracatı”

Menlik, gıda sanayiinin ülkemiz çiftçisinin alın terini ve emeğini güvenle ambalajladığını, bu coğrafyanın ürünlerini Amerika’dan Japonya’ya 1 milyar insana sunduğunu söylerken, ülkemizdeki ambalajlı gıdaların %95’inin yerli üretim olduğuna dikkat çekti. Sektörün 13 milyar dolarlık ihracat karşısında 4-5 milyar dolarlık ithalat yaptığını ifade eden Menlik, bu şekilde ülkenin %200’den fazla dış ticaret fazlası veren tek sektörü konumunda olduğunu vurguladı.

TGDF Genel Sekreteri dünyanın en önemli sorunlarının su ve gıda kıtlığı olduğunu belirtti. Ülkemizde bu sorunların henüz yaşanmadığını ifade eden Menlik, geleceğe sağlıklı bir toplum ve yaşanılır bir dünya bırakmak için sağlık profesyonelleri, gıda ve beslenme uzmanları olarak işbirliği içerisinde çalışılması gerektiğini hatırlattı. İlknur Menlik, sektörün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde önceliklerinden de bahsederek, bu hedeflerden biri olan “işbirliğinin” önemini vurguladı.

“Tüketiciler 200 milyon mesaja maruz kalıyor”

Menlik, sosyal medyanın vahşi bir alan olduğunu, tüketicilerin burada her gün milyonlarca mesaja maruz kaldığını, bu mesajların birçoğunun beslenme ve sağlıkla ilgili düşüncelerini ve ürünlerini pazarlamak isteyen kişilerden kaynaklandığını vurguladı. Kontrolsüzce yayılan bu mesajlar nedeniyle insanlarımızın sağlığının büyük risk altında olduğuna dikkat çeken Menlik, doğru mesajların iletilmesi için sağlık ve beslenme uzmanlarının gıda sektörü ile işbirliği içerisinde yol alması gerektiğini söyledi.

Gıdaların topraktan başlayıp sofraya kadar geçirdiği aşamaların her birinin yönetilmesi gereken risklerle dolu olduğunu belirten TGDF Genel Sekreteri, bu aşamalarda yapılanlar veya yapılmayanlar ile geleceği etkileyen adımlar atıldığına dikkat çekti. Menlik ürünlerin sağlığa uygunluğunun ilk koşulunun ambalaj olduğunu, ambalaj olmazsa izlenebilirliğin sağlanamayacağını, gıda güvenliğinin riske gireceğini sözlerine ekledi.

“Probiyotik gıdalarla ilgili yasal düzenlemelerin içindeyiz”

İlknur Menlik probiyotiklerle ilgili yasal düzenlemelerin toplum sağlığı için önem taşıdığını, Federasyon olarak bu konudaki mevzuat çalışmalarına en başından beri katkıda bulunulduğunu belirtti. Halkımızın genel beslenme profilinde yoğurt gibi probiyotiklerin önemli yer tuttuğunu, Türkiye’nin 30 kg yoğurt tüketimi ile Fransa’dan sonra ikinci sırada olduğunu belirten Menlik, ülkemizin bu konuda avantajlı durumda olduğunu söyledi.

Piyasada gıda takviyesi olarak satılan ürünlerin tamamının ithal, gıdaların ise yerli olduğunu vurgulayan TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik sözlerini şöyle tamamladı:

“Gıdalarla gıda takviyelerinin aynı kefeye konulmasını istemiyoruz. Gıda gıdadır. Gıda takviyesi ise bir nevi ilaçtır. Tüketicilerin, hangi gıda takviyesinin ne miktarda ve ne sıklıkta alınması gerektiği konusunda sağlık ve beslenme uzmanlarına danışması, bu konuda dikkatli olması şarttır.”

Close