Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Kurulu’nda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Mayıs ayında Çin’den büyük bir heyetin Türkiye’ye geleceğini belirterek, “Yıl içinde veya yıl sonuna doğru Çin pazarını süt ürünlerimize açmayı planlıyoruz” dedi.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) V. Olağan Genel Kurulu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Osman Uzun, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih Uzun ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da yapıldı.
Genel kurulda verilen önergenin kabul edilmesiyle Nevzat Artık, İsmail Mert ve Selçuk Akkaya’dan oluşan Divan seçiminin tamamlanmasının ardından ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, genel kurula hitap etti.
“ASÜD, süt sanayinin en büyük sivil toplum kuruluşu”
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin bugün 140 üyesiyle, Türkiye süt ve süt ürünleri sanayinin en büyük sivil toplum kuruluşu olarak, sektörün tüm taraflarını çatısı altında toplayan Ulusal Süt Konseyi’nde sanayi kesimini temsil ettiğini belirten Çallı, “Büyük küçük demeden süt sanayinde faaliyet gösteren firmalarla işbirliği içinde, halkımızın beslenme ihtiyaçlarını güvenilir gıda zinciri içerisinde karşılamak misyonuyla 2009 yılında kurulan derneğimiz, 9 yılı geride bıraktı” dedi.
Dünyada süt sektöründe önde gelen ülkelerden Hollanda’da insanların son 20 senede 20 cm uzadığını, bilim insanlarının bunu sağlıklı sütle beslenmeye bağladığının altını çizen Çallı, şunları söyledi:
“Beslenme için bu kadar büyük önem taşıyan süt ve süt ürünlerinin üretimi ve tüketimi noktasında ulusal bir politika olması gereklidir.
“Çiğ süt satışına dikkat!”
Hepimiz en doğalını tüketmek istiyoruz ama ne yazık ki her zaman en doğalı olmuyor. Birçok ülke geçmişte sütün açıkta satılmasına izin verdi ama yaşanan sorunlar nedeniyle bundan vazgeçtiler.
Bizde de başlatılan çiğ süt satışı konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Zarar vermeden bu süreci tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.”
“Sanayicilerimizin ismi kirleniyor”
Bazı sanayicilerin isimlerinin çiğ süt işletmesinden aldıkları kremadan ürettikleri ürünler nedeniyle, Bakanlık tarafından yayınlanan listelerde çıktığını vurgulayan ASÜD Başkanı Çallı, “Çiğ süt işletmesinden krema almış, tereyağı yapıp satmış. Sonra ismi listeye giriyor, sanayicilerimizin ismi kirleniyor. Fabrikalarımıza gelen sütlerde 6.90 pH çıkıyor. Böyle bir şey yok. Birliklerin, aracıların, müteahhitlerin krema ticaretinde böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çin pazarı sektör için önemli”
Bir sektörün gelişmesinin ihracatına bağlı olduğuna dikkat çeken Harun Çallı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ASÜD olarak Bakanlığımızla işbirliği içerisinde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda AB pazarına açıldık. AB’den süt ve süt ürünlerimize aldığımız onayla, birçok bölgeye de ürün ihracatına başladık.
Rusya’nın AB ile yaşadığı sorunlardan sonra süt sanayicisi için bir kapı daha açıldı. Çin pazarında ise süt ürünleri için büyük bir fırsat ortaya çıkmıştır. Ancak bu konuyla ilgili nihayete bir türlü eremedik.
Yeni Zelanda’dan, Avustralya’dan ciddi alım yapan Çin bizim için çok önemli bir pazar. Rusya ve Çin gibi büyük ithalatçı ülkelere bakanlığımızın öncelik vermesi, dönem dönem sıkıntılara yol açan çiğ sütün yurt dışına çıkartılmasını da sağlayacaktır.
Bugün süt sektöründe gelişmiş ülkeler çok büyük tutarlarda ihracat yaparken, biz sadece 335 milyon dolar ihracattayız. Buralara süt tozu yerine katma değerli ürünler yollarsak, ülke olarak daha fazla gelir elde ederiz.”
“Sütte miktar yerine kaliteye odaklanmalıyız”
AB’de süt kotalarının kalkmasıyla üretimde yaşanan artışın ihracatlarına da yansıdığını, dünya pazarlarında daha çetin bir rekabet yaşandığını vurgulayan Çallı, “Çiğ sütün regülasyonunun ihracat odaklı olması sektörümüz için çok önemli. Bugün çiğ süt üretimimiz 20,7 milyon tona yükseldi, ancak protein ve yağ oranıyla, kalite açısından istediğimiz düzeyde değiliz. AB’de süt fiyatı yağ ve proteine göre belirlenir. Bizim de bu düzene geçmemiz gerekiyor. Şu anda süt fazlalığımız var. Süt tozu yoluyla regülasyon tekrar gündemde. Kalite odaklı olursak bu sıkıntılar yaşanmaz. Miktarından ziyade kalitesine odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu.
Sütte kalite için kaliteli yem
Süt kalitesinin artırılmasında kaliteli yemin önemine de değinen ASÜD Başkanı Çallı, “Yem hammadde fiyatında kontrolsüz artış, üreticinin kaliteli yem kullanımına izin vermiyor. Bugün kepek fiyatı neredeyse un fiyatını geçti. Yem kanunun AB ile uyumlu hale getirilmesi sektör için önemli. Biz AB’nin kabul ettiği genleri kabul edersek, yem fiyatlarının tonda en az 100 dolar düşeceğini düşünüyorum. Yem sektör için çok önemli bir gider. Buradaki düşüşü, diğer ürünlerdeki fiyat düşüşleri de takip edecektir” dedi.
“Türkiye süt üretiminde Avrupa’da 3., dünyada 8. Sırada”
Genel kurulda sektör temsilcilerine hitap eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise Başbakan Binali Yıldırım’ın Mardin programına katıldığı için toplantıya katılamayan Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın selamlarını ileterek konuşmasına başladı.
Süt tüketimi sayesinde toplumların daha sağlıklı bireyler yetiştirebildiğine vurgu yapan Daniş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 15 yılda süt üretiminde çok büyük mesafeler aldık. 20 milyon tonu aşkın süt üretimimizle Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 8’inci ülkesiyiz. Hayvan başına verimimiz de çok ciddi noktalara geldi.
“Süt sektörümüz AB standartlarında”
AK Parti Hükümetleri tarafından izlenen hayvancılık politikaları, gerçekten sektöre bir istikrar sağladı. Bugün hem hayvansal ürünler hem de sütte çok ciddi bir sektörümüz var. AB standartları seviyesinde bir sektöre sahibiz. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar ve süte, sütçülüğe verilen desteklerle ciddi bir potansiyelimiz ortaya çıktı. Her şeyi hallettiğimizi söyleyemeyiz ama artık sütümüzün niteliğini konuşur hale geldik. Bakanlığın desteklerinin kalite primi noktasında verilebileceğini konuşuyoruz.”
İnek sütünde belli bir aşamaya gelindiğini, koyun ve keçiden oluşan küçükbaş sütünde aynı istikrarda olmadığımızı belirten Mehmet Daniş, “Damak tadını farklılaştırma, daha nitelikli katma değerli ürünler için koyun keçi sütünde aynı istikrarı yakaladığımızı söylememiz çok doğru değil. İstenilen ölçüde hijyen şartlarını, soğuk zinciri sağlamış değiliz. Koyun ve keçi sütünü göz ardı etmememiz gerektiğini, hatta pozitif ayrımcılık yapmak gerektiğini düşünüyorum. Küçükbaş sütünün kalitesini yukarıya çekmek zor ama bakanlık olarak kararlıyız” dedi.
“Süt tüketimimiz Avrupa ülkelerinin gerisinde
Süt tüketimi konusunda hala Avrupa ülkelerinin çok çok gerisinde olduğumuza dikkat çeken Bakan Yardımcısı Daniş, “Okul Sütü kampanyası bir adımdı ama hala Avrupa tüketiminin yarısından daha az süt tüketen bir toplumuz. Burada görev sadece kamunun değil, sektöre ve medyaya düşen görevler olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
“Tağşiş cezaları artacak”
ASÜD Başkanı Çallı’nın çiğ süt satışı konusundaki sözlerine de atıfta bulunan Daniş, “Açık süt yeni bir konuydu. Toplumun talepleri doğrultusunda geliştiğini hatırlamamız gerekiyor. Sokak sütü problemimiz vardı. Bunun yerine standartları belli bir yeni bir durum ihdas etmiş olduk. Tağşiş konusunda yeni taslağımızla cezaları daha da yukarıya çekiyoruz. Ceza vermenin tek başına yeterli olmadığının da farkındayız. Denetimlerimiz daha sıkı bir şekilde yapılacak” ifadelerini kullandı.
Çin heyeti geliyor
Süt ürünleri ihracatında konusundaki önerileri de dikkate alacaklarını bildiren Mehmet Daniş, Çin pazarı konusunda da müjde verdi. Daniş, şunları söyledi:
“İhraç pazarlarında kalıcı olabilmek için daha sektörle mutabık kalarak daha istikrarlı politikalar oluşturmamız gerektiği açık.
Çin büyükelçimizle görüştük. Mayıs ayında Çin’den büyük bir heyet geliyor. Çin pazarını yıl içinde veya yıl sonuna doğru süt ürünlerimize açmayı planlıyoruz. Görüşmelerde sonuç alacağımızı düşünüyorum. Çin heyetinin çalışmalarıyla bu pazarın açılacağı ümidini taşıyoruz.”
“Sektör daha sağlıklı bilgilerin yayılması için çaba göstermeli”
Güvenli gıda tüketiminin kamuoyu gündeminde önemli yer tuttuğunun kaydeden Daniş, sektörün sosyal medyayı da etkin kullanarak, süt ve süt ürünleri konusunda tüketicilerin daha sağlıklı bilgelere ulaşması için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
Daniş, “Başarılı bir sektör ama çabamız, daha ileriye taşımak, pazarlarda kalıcı olabilmek. Sektörle beraber; üreticiyi ötelemeden, onun sıkıntılarını, ihtiyaçlarını göz ardı etmeden hedeflere ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Süt azaldığında sizin, arttığında üreticinin şikayeti artıyor. Diyalog içerisinde olunduğu takdirde, bu kadar şiddetli sıkıntıların yaşanmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
ASÜD, Harun Çallı ile yola devam ediyor
Konuşmaların ardından ASÜD Faaliyet Raporu ve Denetim Kurulu Raporları oylanarak ibra edildi ve yönetim kurulu seçimleri yapıldı.
Genel kurulda tek liste ile gidilen seçimlerde Harun Çallı başkanlığındaki Yönetim Kurulu belirlendi.
ASÜD Yönetim Kurulu:
Harun Çallı (Milkon Süt), Ali Sözen (Ak Gıda), Toloy Tanrıdağlı (Unilever), Mustafa Ekici (Ekiciler Süt), Murat Karlıbaş (Bahçıvan Gıda), Atila Kanbur (Yaşar Dondurma), Gürkan Hekimoğlu (Pınar Süt), Emre Kaşıkçı (Danone Tikveşli), Teoman Durukan (Rella Gıda), Ekrem Kaan (Kaanlar Gıda), Faruk Tahsildaroğlu (Tahsildaroğlu Süt), Yılmaz Karadeniz (Karadeniz Kardeşler Gıda), Muzaffer Güneş (Güneş Süt), Aytekin Yıldız (Bel Karper), Ozan Canyurt (Sanset Gıda)