TGDF Akademi, 22 Temmuz 2020 tarihinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgelendirme Süreci başlıklı bir Dijital Seminer düzenledi. Gıda sektörünü bir araya getiren seminerde COVID-19 Güvenli Üretim Belgelendirme Süreci hakkında genel bilgilerin yanında başvuru ve geçerliliğine ilişkin de önemli bilgiler de paylaşıldı.
Açılışta TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik ve Türk Standartları Enstitüsü Belgelendirme Merkezi Başkanı Ömer Eyyüpoğlu konuşurken, COVID-19 Güvenli Üretim Belgelendirme Süreci ve COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu hakkındaki bilgiler TSE Eğitim Dairesi Başkanlığı Başaraştırmacısı Meriç Karacan tarafından paylaşıldı.
“TSE ve TGDF iş birliği protokolü ile yeni bir döneme girildi”
Açılışta konuşan TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, TGDF ile TSE arasında imzalanan kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandığını ve protokol çerçevesinde TSE’nin alanında yetkin ekipleri sayesinde çok hızlı bir çalışma temposuna girildiğini söyledi.
İlk adım olarak, bu çerçevede COVID-19 Güvenli Üretim Belgelendirmesi’ne ilişkin bir program düzenlendiğini söyleyerek Semineri başlattı.
“TSE 60 yıllık deneyimini sektöre aktarmak istiyor”
Seminerin başında söz alan Türk Standartları Enstitüsü Belgelendirme Merkezi Başkanı Ömer Eyyüpoğlu ise şunları söyledi:
“TSE ile TGDF arasındaki protokol çerçevesinde kısa sürede çok ciddi çalışmalar başladı. Bunların bir örneği de bugün düzenlenen seminer. Gündemde olması vesilesiyle COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu ve buna bağlı olarak yapılan COVID-19 Güvenli Üretim Belgelendirmesi’nin altyapısını oluşturmak üzere ülkemizin nadide gıda üreticisi kuruluşlara bir ön bilgilendirme sağlamak istedik.
TSE ile TGDF’nin çalışmaları devam edecek. TSE, 60 yıldan fazla süredir biriktirdiği bilgi ve donanımı Türk sanayisine aktarmayı kendine görev edinmiştir. Bunu yerine getirirken biz de bireysel bir mutluluk duymaktayız.
Sektörün rekabet edebilir hale gelmesi, ulusal ve uluslararası alanda gerçekten dünyanın kabul etmiş olduğu standartlarla üretim yapması, olağanüstü hallerde TSE’nin hızlı hareket etmesi de bizleri sevindiriyor.
Dünyayı kasıp kavuran bir pandemi dönemi yaşanıyor. COVID-19 tüm ülkeleri, kurumları ve bireyleri etkiledi. Biz bu kılavuzu hazırlayarak üretim ve sanayi kuruluşlarımızın bu alandaki ciddi bir ihtiyacını karşılamayı hedefledik.
Şu anda belgelendirmeye yoğun bir ilgi var. Gıda kuruluşlarımız da ilgi gösteriyor. Bundan sonraki dönemde herkesin ihtiyacı olacak bir alan haline gelecek. En azından uzun bir süre daha COVID-19 ile beraber yaşayacağımızı kabul ediyoruz.
Bu değerli Semineri düzenleyen TGDF’ye ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”
COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu hakkında
TSE Eğitim Dairesi Başkanlığı Başaraştırmacısı Meriç Karacan sözlerine bu bilgilendirme fırsatı için TGDF’ye teşekkür ederek ve sektörün önemli temsilcileri ile bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.
TSE’nin gıda konusundaki tecrübeli isimlerinden olan Karacan, içinden geçtiğimiz pandemi sürecinde kişisel olarak aldığımız önlemlerin yanında, kuruluşların da önlem alması gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Enstitümüz bu amaçla Sanayi Bakanlığı ile beraber, sanayicilerin pandemi sürecinde en az hasar görmesi adına neler yapılabileceği vizyonu ile Nisan ayında harekete geçti. Ardından bir kılavuz hazırlanması ve bu kılavuzu referans alarak kuruluşlarımızda belgelendirme faaliyeti başlaması konusu çalışılmaya başlandı.
Nisan ayının ortasına gelmeden, hazırlanan kılavuz Sanayi Bakanımız Mustafa Varank tarafından tanıtıldı. O andan itibaren bu kılavuzu edinmek ve belge almak için enstitümüze beklemediğimiz kadar yoğun bir talep geldi.
“Kılavuz herkese açık”
Burada esas odak noktamız, firmaların hem çalışanlarını hem ürün ve hizmetlerinden faydalanan vatandaşlarını koruması adına neler yapılabileceğine yönelik bir kılavuz hazırlamaktı. Kılavuza yalnızca COVID-19 değil, genel bir hijyen kılavuzu şeklinde bakmak gerekiyor.
Kılavuz www.tse.org.tr internet sitesinde erişime açık şekilde bulunuyor. Kılavuza bağlı olarak oluşturulan bir öz değerlendirme formu da bulunuyor. Bu sayede kendi iş yerinizin bir fotoğrafını çekebiliyorsunuz.
Belgelendirme ise bir şart değil, kılavuz sonrasında atılan 2. bir adım olarak görülmeli.”
Kılavuz nasıl ortaya çıktı?
COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’nun sanayi kuruluşlarında çalışanları, ziyaretçileri, tedarikçileri ve diğer ilgili tarafları korumak amacıyla hazırlanmış bir rehber niteliği taşıdığını söyleyen Karacan, kılavuzun hazırlanmasının her aşamasında Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu görüş alışverişi yapıldığını, kılavuzun tek başına TSE tarafından hazırlanmadığını ifade etti.
Kılavuzun her ölçekte ve faaliyet alanındaki kuruluşa hitap edecek şekilde hazırlandığını söyleyen Karacan, kılavuzun ilgili tarafları arasında işçi temsilcileri, sanayi odaları, üreticiler, ihracatçılar, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, TOBB sektör meclisleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve işveren temsilcilerinin bulunduğunu ifade etti.
“Kılavuzun çıkış noktası bir Eylem Planı”
Karacan, kılavuzun ilk adımında Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Planları hazırlanması gerektiğini, çıkış noktasının bu plan olduğunu aktardı ve şu bilgileri paylaştı:
“İşletmede COVID-19 vakası tespit edildiğinde vakaya ve temaslılara ne yapılacağının önceden belirlenmesi lazım. Temizlik, dezenfeksiyon ve sanitasyon planlaması da bu eylem planının bir parçası. Eylem planı aslında bir makro doküman ve uygulamaların çıkış noktasını oluşturuyor.
Kılavuz kapsamında tarafsız bir şekilde belgelendirme içinse Başvuru, Öz Değerlendirme, Başvuru Ön Değerlendirme, Tetkikin Planlanması ve Gerçekleştirilmesi ve Belgenin Verilmesi gibi bir akış planı var, bu yol açık. Arzu ederseniz TSE’ye başvurarak gerçekleştirdiğiniz uygulamaları belgelendirebilirsiniz.”
Karacan daha sonra kılavuzun tamamını adım adım ayrıntılı bir şekilde ele alarak katılımcılara bilgi verdi.