Gıda ve tarım sektörlerine ilişkin verilere erişmek, takip etmek ve bu verileri anlamlı bir şekilde bir araya getirmek önemli ve zordur. Ülkemizde veriler birçok farklı resmi kuruluş tarafından farklı şekil ve periyotlarda yayınlanmaktadır. Bu veriler çoğunlukla statik yazı veya resim formatında sunulmakta, bu da içinde bulunduğumuz dijital çağda verilerle ilgilenen profesyonelleri zorlamakta, zaman kaybına yol açmakta, verilerden istifade etmeyi ve verileri anlamlandırmayı güçleştirmektedir.
Sektörümüzde veri ve istatistik çalışmalarının önem ve ihtiyacının farkında olan Federasyonumuz; yeni nesil dijital raporlama, veri analizi ve görselleştirme hizmeti sunan bir start-up firması olan Agrimetre işbirliği ile “TGDF Dijital Veri Paneli”ni oluşturdu.
Artık gıda sektörünün en güncel verileri, dijital çağa uygun şekilde tgdf.org.tr adresinde tüm sektör profesyonelleri ile paylaşılacak.
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz: “Dijital çağın gerekliliklerini biliyoruz”
Yeni uygulamayı değerlendiren TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, “Gıda sektörü olarak dijital çağın gerekliliklerini biliyor, verilere büyük önem veriyoruz. Bu düşünceyle başlattığımız ve geliştirerek sürdüreceğimiz bu proje sayesinde, sektöre ilişkin verileri mümkün olan en kullanışlı şekilde paydaşlarımızın kullanımına sunuyor, çalışmalarımızı dijital ortama taşıyoruz” diye konuştu.
TGDF Dijital Veri Paneli ihtiyaç duyanların verilere kolayca erişim sağlamasına, geçmiş ve güncel verilerin karşılaştırılabilmesine, istenen veri setlerinin seçilebilmesine, raporlamaya, istediği veriye ulaşabilen kişi tarafından gelecek dönemlere ilişkin tahminler yapılabilmesine ve verilerden anlamlı sonuçlar çıkarılabilmesine olanak tanıyacaktır.
TGDF Dijital Veri Paneli’nde neler olacak?
Agrimetre ile işbirliğine giderek oluşturulan panel sayesinde tarım ve gıda sektöründeki ithalat ve ihracata ilişkin detaylı veriler, gıda ve tarım ürünleri ÜFE ve TÜFE aylık fiyatları ve değişimleri her ay TGDF internet sitesinde yer alacak. Bu sayede TGDF internet sitesini takip eden okuyucular ve sektör profesyonelleri güvenilir ve anlaşılır veriler ile sektörün durumunu izleyebilecek.
Özellikle dış ticarette sektörlerin bir önceki yıla ve bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat ve ihracat performansları aylık olarak takip edilebilecek. Yıllara göre ülke ve sektör dış ticaret trendleri izlenebilecek. Ayrıca ürün ve ülke bazında en çok ihracat yaptığımız ürün, ülke ve sektörler güncel olarak takip edilebilecektir.