Şeker ve şekerli mamül sektöründe yaşanan sorunlar TGDF ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya MEDER (Meşrubat Üreticileri Derneği), NÜD (Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği) ŞEMAD (Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği), SUTHER (Susam Tahin Helva Üreticileri Derneği) yöneticileri ve çok sayıda üretici temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışında şekerli mamül sektörüne ilişkin güncel verileri paylaşan Şemsi Kopuz, sektörün gıda dış ticaretinde %15’e yakın bir payının olduğunun altını çizdi. Sektörün hammadde temininde yaşadığı sorunlara da değinen Şemsi Kopuz hammadde tedarikinde sürdürülebilir kalite ve fiyat istikrarı sağlanmadığı sürece bu oranları yükseltmekteki güçlükleri aşmanın zorluğuna dikkat çekti. Şemsi Kopuz konuşmasında ayrıca şekerli mamül üreticileri için pancar tarımının da mısır tarımının da önemli olduğunu vurguladı.
Toplantıya katılan Zekeriya Mete, şeker ve şekerli mamül sektörünün büyük bir sektör olduğunu bu çerçevede uzun vadeli çözümler için bugünden gereken adımların hep beraber atılması gerektiğini belirtti.
NÜD Başkanı Rint Akyüz ise sektörün ihtiyacı olan ‘glikoz ve fruktoz’ tedarikinde sektör olarak üyelerinin de büyük bir darboğaz yaşadıklarını, sektörün kota uygulamasının pençesinde sıkışıp kaldığını belirtti. Hal böyle iken Şeker Kanunu ve Şeker Kurumu’nun durumuna ilişkin belirsizliğin özellikle içinde bulunulan pazarlama döneminde hammadde tedariki noktasında yaşanan sorunları daha da büyüttüğünün altını çizdi.
Toplantı katılımcıların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmalarının ardından sona erdi.