Dünya Gıda Günü Konferansı kapanış oturumuyla sona erdi

Dünya Gıda Günü Konferansı kapanış oturumuyla sona erdi

Dünya Gıda Günü Konferansı kapanış oturumuyla sona erdi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde Ankara’da düzenlenen 2022 Dünya Gıda Günü Konferansı’nda kamu, sivil toplum kuruluşları ve sanayi aynı çatı altında buluştu.

Ankara'da bulunan CerModern konferans salonunda düzenlenen Konferansta Açılış konuşmalarını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman yaptı.

Bir gün süren konferansta açılış ve kapanış oturumları haricinde 3 oturum gerçekleştirildi. Konferansın kapanışında Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve TGDF Başkan Vekili İsa Coşkun konuşma yaptı.

"Takvime bağlanmış eylem planı acilen oluşturulmalı"

Oturumun ilk konuşmacısı TGDF Başkan Vekili İsa Coşkun açlık sorununun küresel bazda bir sorun olduğunu, üretim ve tüketimde en fazla payı olan gelişmiş ülkelerin bu sorunun giderilmesi için özellikle çalışması ve çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Coşkun Gıda Arz Güvenliği İletişim Stratejisinin bir an önce oluşturulmasının, ardından kısa, orta ve uzun vadeli programların oluşturularak takvime bağlanmış bir eylem planının ortaya koyulmasının önemine dikkat çekti.

"Gıdanın paydaşları deneyimlerini birbiriyle paylaşmalı"

Bu oturumda yeniden kürsüye gelen FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık gıda arzının devamlılığı için sektör paydaşlarının birbirleri ile iletişim içerisinde olması, bu alandaki çabalarını ve deneyimlerini paylaşması gerektiğini vurgulayarak Dünya Gıda Gününün bu yılki temasına tekrar dikkat çekti: "Kimseyi geride bırakmadan daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam."

"Tüketicide gıda okur yazarlığı kapasitesi geliştirilmeli"

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan günün son konuşmacısı oldu. Kasımcan dünyanın sorunları olarak nüfus artışı yanında kırsaldan kente göç, iklim değişimi gibi başlıkları sıraladı. Sürdürülebilir gıda tüketimi kapsamından doğru tercihler yapabilmek için tüketicide gıda okur yazarlığı kapasitesinin geliştirilmesinin gereğine vurgu yapan Kasımcan, Bakanlık olarak her zaman üzerlerine düşeni yapmakta kararlı olduklarını iletti. Çözüm için uluslararası işbirliğinin önemine de değinen Kasımcan ilgili paydaşların gıda sisteminin her aşamasını değerlendirebileceği bir platforma vesile oldukları için mutluluk duyduklarını iletti.

TGDF, FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iş birliği ile düzenlenen Dünya Gıda Günü etkinlikleri FAO Türkiye Temsilciğinin kuruluşunun 40'ıncı yılı kutlamaları ile sona erdi.

Close