Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde Ankara’da düzenlenen 2022 Dünya Gıda Günü Konferansı’nda kamu, sivil toplum kuruluşları ve sanayi aynı çatı altında buluştu.
Ankara'da bulunan CerModern konferans salonunda düzenlenen Konferansta Açılış konuşmalarını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman yaptı.
Konferansta açılış ve kapanış oturumları haricinde 3 oturum gerçekleştirildi. İlk oturum, FAO tarafından 2022 Dünya Gıda Günü’nün ve Dünya Gıda Günü Konferansı’nın da teması olarak belirlenen “Kimseyi Geride Bırakma” başlığı ile düzenlendi.
Moderatörlüğünü Tarım Gazetecisi Galip Umut Özdil’in yaptığı oturumda Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş ve TEB Tarım Bankacılığı Pazarlama Müdürü Dr. Onur Terzi konuşma yaptı.
"Tarım finansmanında adaletin sağlanması gerekiyor"
Günün ilk oturumunda ilk olarak FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık söz aldı. Sıfır açlık amacına ulaşmak için gıda sistemlerinin dönüşmesi gerektiğini söyleyen Selışık bunun için hep birlikte eyleme geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Eylem planında sadece devletlerin değil, belediyelerin, çiftçilerin, gıda sanayisinin, herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı, tarımın finansmanında adaletin sağlanmasının öneminin de altını çizdi.
"Küçük çiftçiyi korumadan çözüm bulmak imkansız"
İkinci olarak konuşan Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş küçük çiftçilerin finansa, teknolojiye, bilgiye ve pazara erişimde sorunları olduğunu belirtti. Gıda sorununa küçük çiftçiyi koruyup yaşatmadan ve üretim motivasyonunu artırmadan çözüm bulmanın mümkün olmadığını ifade eden Aktaş, gıdanın ülkeler üstü bir yapı olarak değerlendirilmesi, siyasetin malzemesi olmaması gerektiğini belirtti.
"Ülkemizdeki veri havuzu ve çeşitliliği kısıtlı"
Daha sonra söz alan TEB Tarım Bankacılığı Pazarlama Müdürü Dr. Onur Terzi, pandemi ve savaşın belirsizlikleri artırması nedeniyle ekonomi ve finans sistemlerinin ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti. Finans dünyasının verileri baz alarak çalıştığını hatırlatan Terzi, ülkemizdeki mevcut veri havuzunun ve çeşitliliğinin çiftçiye doğru şekilde destek sağlayacak adımları atmaya izin vermediğini vurguladı.
"Yaşanan sorunlar teknik değil politik"
Bakanlık adına söz alan Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak ise ülkemizde gıda krizi yaşanmayacağını söyledi. Dünyada da aslında yeterli gıda üretildiğini belirten Koçak, yaşanan sorunların teknik değil savaşlar, ticaretin önündeki engeller, gelişmiş ülkelerin koyduğu bariyerler olduğunun altını çizdi. İnsanlık olarak karşılıklı sorumluluklarımız olduğuna dikkat çeken Koçak, iyilikle yardımlaşmanın önüne konan engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.