Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde Ankara’da düzenlenen 2022 Dünya Gıda Günü Konferansı’nda kamu, sivil toplum kuruluşları ve sanayi aynı çatı altında buluştu.
Ankara'da bulunan CerModern konferans salonunda düzenlenen Konferansta Açılış konuşmalarını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman yaptı.
Konferansta açılış ve kapanış oturumları haricinde 3 oturum gerçekleştirildi. Üçüncü oturum “Üretim ve Beslenme” başlığı ile düzenlendi.
Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un yaptığı oturumda FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz, TGDF Başkan Yardımcısı ve TGDF Sanayi İrtibat Kurulu Başkanı Sinan Cem Şahin, TGDF Tüketici ve İletişim Komisyonu Başkanı Zeynep Sungu konuşma yaptı.
"Üretenleri kayıt dışı ve mutsuz olan bir sektör ilerleyemez"
Günün son panelini Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk yönetti. Gülçubuk sorunun kaynakların adaletsiz dağılımında olduğunu belirterek çözümleri insani temelde yaklaştırmanın gereğinden dem vurdu. Üretenlerin kayıt dışı ve düşük gelirli olduğu bir sektörün ilerleyemeyeceğini vurgulayan Gülçubuk, aile çiftçiliğini destekleyecek mekanizmaların ortaya koyulmasının önemine dikkat çekti.
Çevreye duyarlı üretim için Ar-Ge çalışmalarına önem verilmeli
Oturumda söz alan FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, ülkelerin doğal ve ekonomik krizlere karşı daha dirençli tarım ve gıda sistemleri oluşturması gerektiğini ifade etti. Uzun vadeli politikalar çerçevesinde ekolojik ve yeşil tarım uygulamalarıyla çevreye duyarlı üretim yapılmasının önemini vurgulayan Düşünceli, bunun ancak Ar-Ge çalışmalarına azami derecede önem verilerek başarılabileceğini iletti.
"Olumsuz eleştiriler Türk çiftçiliğini baltalıyor"
Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz ise konuşmasında sorunların çözümünün eğitime dayandığının altını çizdi. Gıda güvenilirliği olmadan gıda güvencesinden de bahsedilemeyeceğini ifade eden Ayaz, pestisit kullanımı, GDO gibi konularda yapılan eleştirilerin Türk çiftçiliğini baltaladığını belirtti. Yerel üretim ve tüketimin desteklenmesinin kırsal kesimin gelir düzeyini artıracağını söyleyen Ayaz, coğrafi işaret tescillerinin bu konuda bir kurtuluş olabileceğini sözlerine ekledi.
"Ülkemiz gıda sektörü krizlerde rüştünü ispatlamıştır"
Oturumun üçüncü konuşmacısı TGDF Sanayi İrtibat Kurulu Başkanı Sinan Cem Şahin Türk gıda sektöründen rakamlar verdi. Sistemde birçok risk ve olumsuzluk olduğunu söyleyen Şahin, bunlara rağmen ülkemiz gıda sektörünün son dönemdeki öngörülemeyen krizlere gösterdiği tepki ile rüştünü ispat ettiğini vurguladı. "Yaptıklarımız yapabileceklerimizin en güzel göstergesidir" diyen Şahin, mevcut sorunların aşılması için çiftçinin gıda zincirindeki katma değerden daha yüksek pay alması gerektiğine dikkat çekti.
"Rejeneratif tarım önümüzdeki dönem belirleyici olacak"
Oturumdaki son konuşmacı TGDF Tüketici ve İletişim Komisyonu Başkanı Zeynep Sungu yeşil tarımın önemine vurgu yaparken rejeneratif onarıcı tarımın önümüzdeki dönemde belirleyici tabir haline dönüşeceğini ifade etti. Özellikle gıda kayıplarının önlenmesi için tüketici tarafında eğitim ve bilinçlendirmenin şart olduğuna dikkat çeken Sungu, erken yaşta beslenme eğitimi alacak çocuklar sayesinde hem israfın hem obezitenin önüne geçileceğini aktardı.