REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle İklim Değişikliği ile Mücadelede Marakeş’in Kazandırdıkları COP22 Değerlendirme Toplantısı yapıldı

REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle İklim Değişikliği ile Mücadelede Marakeş’in Kazandırdıkları COP22 Değerlendirme Toplantısı yapıldı

6 Aralık 2016 - İklim Değişikliği ile Mücadelede Marakeş’in Kazandırdıkları COP22 Değerlendirme Toplantısı Bilgi Notu

REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen ve BM İklim Değişikliği Marakeş Taraflar Konferansı’nın (COP 22) genel değerlendirmesinin yapıldığı konferans, 6 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştirildi. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, akademisyen ve medya temsilcilerinden 150’yi aşkın kişinin katıldığı konferansta, Türkiye ve dünyanın Marakeş’te beklediğini bulamadığı vurgulandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı - İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, COP22 değerlendirmesi yaparak, uluslararası müzakerelerin gidişatına ilişkin bilgiler verdi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi elçisi Robert Dölger ise iklim değişikliğiyle mücadele için düşük karbon ekonomisine geçişin zorlu bir süreç olduğunu, ancak beraberinde getirdiği özellikle yeni iş olanaklarının ve inovasyon fırsatlarının daha fazla olduğunu vurguladı.

Konferansın ikinci bölümünde, Marakeş’in Kazandırdıkları Paneli yapıldı. Panelde, REC Türkiye Direktörü R. Ünal Sayman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Mehrali Ecer, Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Aylin Çağlayan Özcan ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve IPCC yazarı Barış Karapınar, Paris Anlaşması yol haritasını ve Marakeş’te gerçekleşen müzakereleri değerlendirdi.

Panelin ardından gerçekleştirilen Türk İş Dünyası ve İklim Değişikliği oturumunda, Almanya Büyükelçiliğinin finansal desteğiyle REC Türkiye tarafından yürütülen “Türk İş Dünyasının İklim Değişikliğine Yanıtı” Projesinin sonuçları, REC Türkiye Uzmanı Dursun Baş tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Proje ile İklim Değişikliği ve Düşük Karbon Ekonomisi konularında “İklim değişikliğinin etkilerini anlama ve farkındalık seviyeleri, Özel sektörün bu konudaki gelecek öngörüleri, stratejileri ve eylem planları, Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, İklim değişikliği ile mücadelede özel sektörün rolü ve kamu yönetiminden beklentileri” olmak üzere dört ana konuda Türk iş dünyasının durumunu ortaya koymak hedeflendi.

 

20161206_150110_1481538845981

20161206_150331_1481538847025-1

 

Close