TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik Gürcistan’daydı

TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik Gürcistan’daydı

TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik Gürcistan’daydı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik’in de aralarında bulunduğu bir heyetle Gürcistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye-Gürcistan Tarımsal İş Forumu’na katılmak üzere Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e giden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, forumun ilk gününde kahvaltıda TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik’in de aralarında bulunduğu Türk iş adamları heyeti ile bir araya geldi.

IMG_8091

Çelik, işadamlarına şu mesajları verdi:

“Göreve başladığımız tarihlerde Türkiye’de tarımsal ürünlerin dışında ihracata yönelik kanatlı hayvanlar ve yumurta sektöründe ciddi sorunlar yaşanıyordu.

Rusya ile girdiğimiz son pazar krizi, bizim pazar çeşitliliğine ne kadar ihtiyacımız olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle tarım sektöründe tek ülke ile çalışma süreçlerini geçtik. Çünkü yanı başımızda savaşlar var. Irak’ta, Suriye’de huzursuzluklar var.

Rusya ile de beklenmedik bir anda kriz yaşadıktan sonra pazar çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğunu çok daha net bir şekilde gördük. Bu olumsuzlukları olumluluğa tahvil etmek gerektiğini düşündük. Teknik heyetlerimizi Çin’e ve Uzak Doğu’ya gönderdik. Gördük ki alışılageldiğimizin dışında çok ciddi pazarlar var.

Bakanlık olarak bu konuda taşın altına elimizi koymaya karar verdik. Bu çerçevede bakanlık bünyesinde sivil mekanizmalarla çalışabilecek Dış Pazar Strateji Grubu kuruldu.

Gürcistan-Türkiye arasındaki ticaret imkânları, iki ülke iş dünyasının bir araya gelmesiyle ortaya çıkacak. Bu sayede iki ülke açısından yatırım ve ticari faaliyetlere girilmesi konusunda var olan potansiyel en verimli şekilde kullanılacak.”

IMG-20160818-WA0011_1471513469489

Tarım Yürütme Kurulu 22 yıl aradan sonra toplandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Gürcistan Tarım Bakanı Otar Danelia, başbaşa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere de başkanlık etti.

Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Çelik, “İki ülke arasındaki Tarım Yürütme Kurulumuz, 22 yıl sonra ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Bu toplantıya Türkiye’den Gürcistan’a tarım sektöründen 44 iş adamı geldi” bilgisini verdi.

Tarım sektörünün 137 milyon dolar ile iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin yüzde 10’unu oluşturduğunu belirten Çelik, “İki ülke için bunun yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Dolayısıyla her alanda ilişkilerimizi artırma geliştirme konusunda değerlendirmeler yaptık. Gürcistan’dan kırmızı et alınması, serbest ticaret anlaşmasına konu olan bazı hususlar, fındık gibi bazı tarımsal ürünler ile ilgili işbirliği yapılması konularını değerlendirdik.” dedi.

Gürcistan’da TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik’in de yer aldığı heyetle birlikte Tarım Yürütme Komitesi ve Tarım İş Forumu’na katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gürcistan ile ikili ticari ilişkiler ve tarımsal üretim konularında dikkat çekici mesajlar verdi.

İşte satır başlarıyla o mesajlar:

“Gürcistan, Türkiye açısından Doğu’ya açılan kapı, Türkiye ise Gürcistan açısından Batı’ya açılan kapı. Bu özellikler her iki ülkeye eşsiz güzellikler sunuyor.

Şu anda Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı Türkiye. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, geçen yıl 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakamın 137 milyon dolarlık bölümünü tarımsal ürünler oluşturdu.

Yaptığımız görüşmelerde anlaşma sağladık. Bundan sonra Gürcistan-Türkiye arasındaki potansiyelin artırılması iş adamlarına düşüyor.

Gürcistan'ın Türkiye için bir sınır komşu ülkesi. İş dünyamızın temsilcilerinin sınırlarla ilgili taleplerini de muhataplarımızla paylaştık.

Tarım arazilerinin azalması, dünya nüfusunun ve su sıkıntısı tehlikesinin artması, gelecekte gıda fiyatlarını yükselteceğine yönelik öngörüleri ortaya çıkarıyor. Bu duruma doğal afet ve kuraklık da etki edecek.

2023 hedeflerimizde tarımsal hasılanın 150 milyar dolara, tarımsal ihracatın da 40 milyar dolara ulaşması var. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Geleneksel emek-yoğun tarım anlayışından, teknoloji-yoğun tarımsal üretim anlayışına geçilmesi gerekiyor.”

Close