Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda ve Beslenme Bölümü (ESN) Direktör Yardımcısı Nancy Aburto, 9-11 Ocak 2023 tarihleri arasında Ankara'da FAO Türkiye Ülke Ofisi ve FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi'ni (SEC) ziyaret etti. TGDF’nin de içinde bulunduğu özel sektör temsilcileri, kamu ve ulusal uzmanlarla da bir araya gelen Aburto, FAO'nun beslenme konusundaki yeni stratejisini tanıttı.
Ziyaret, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ile yapılan ikili görüşme ile başladı. Daha sonra, Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nin Çoklu Bilim Dallı Teknik Ekibi bölgedeki beslenme sorunlarını ve önceliklerini tartışmak ve sağlıklı beslenme anlayışının yaygınlaşması için gereken müdahale noktalarını değerlendirmek üzere Aburto ile bir araya geldi.
Program, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık'ın ülke önceliklerini anlattığı ve FAO Türkiye'nin program ve proje portföyünü paylaştığı FAO Türkiye Ülke Ofisi ekibi ile gerçekleştirilen bir toplantıyla devam etti. Konular arasında FAO-Türkiye Tarım, Gıda ve Ormancılık Ortaklık Programları (FTPP ve FTFP), Suriyeli Mülteciler Dayanıklılık Planı (SRRP), Küresel Çevre Fonu (GEF) projeleri, AB projeleri ve Teknik İşbirliği Projeleri (TCP) yer aldı.
FAO, Türkiye’de birçok işbirliği yapıyor
Selışık sunumunda, FAO Türkiye'nin özel sektör, üniversite ve sivil toplum işbirliklerine yer verdi. Toplantı, FAO Gıda Okuryazarlığı Ulusal Danışmanı Şeniz Ilgaz'ın Türkiye'de gıda okuryazarlığı konusundaki bilgilendirmesi ve bu konuda yürütülen bir TCP'nin çıktılarına ilişkin anlatımıyla sona erdi.
Programda ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) dahil olmak üzere resmi kurumlara ziyaretler de yer aldı ve Aburto, Gıda Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak ile bir araya geldi. Toplantıda Aburto, FAO-Türkiye Ortaklık Programlarının sonuçlarına da işaret ederek, FAO ile Türkiye arasındaki 40 yıllık ortaklığın öneminin altını çizdi. Bakanlık tesilcileri, FAO’nun özellikle FTPP ile bilgi ve tecrübe paylaşımını güçlendirerek, çoğu beslenme gündemine de yansımış olan diğer kalkınma işbirliği bağlamında kullanılabilecek çok sayıda iyi uygulama sağladığını belirtti.
Programın ilk günü, Japon hükümeti tarafından finanse edilen proje aracılığıyla FAO Türkiye ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce desteklenen "S.S. Ankara Sağlıklı Gıda Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi" kadın kooperatifine yapılan ziyaretle sona erdi. Direktör Yardımcısı Aburto, kooperatif tarafından kurulan ve işletilen Ankara Pastası adlı pastaneyi ziyaret etti.
Programın ikinci günü, ülke gıda sistemleri ve beslenme odak noktaları hakkında istişarelerle başladı ve katılımcılar ülke düzeyinde beslenmeyle ilgili faaliyetler için kilit konuları, zorlukları ve fırsatları tartıştılar. Bu toplantıda Aburto, FAO'nun Küresel Beslenme Stratejisi doğrultusunda ESN'nin ülkelere daha fazla destek sağlayabileceği olası alanlara ilişkin bakış açısını paylaştı.
FAO, TGDF ile bir araya geldi
Programın son toplantısı Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile yapıldı.
FAO ile TDGF arasındaki mevcut Mutabakat Zaptına atıfta bulunan Aburto ve Paketlenmiş Süt ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, yenilik ve iletişim, izleme ve veriler, sağlıklı gıda üretimi için kapasite geliştirme ve sağlıklı beslenmenin karşılanabilirliği gibi gelecekteki olası işbirliği konuları üzerinde konuştular.