Gıdada bilgi kirliliği; gıda üretimi, tüketimi, güvenirliği, beslenme ve sağlık gibi konularla ilgili doğru olmayan, eksik veya yanıltıcı bilgilerin yayılması anlamına gelir. Sosyal medyada, yazılı basında gıda ve beslenme ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği mevcuttur. İnsanların hangi besinleri tüketip tüketmemesi konusunda endişe duymaları ve doğru kararı vermekte zorlanmaları bilgi kirliliğinden kaynaklanmaktadır.
Gıda okuryazarlığı ise yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye yönelik uyumlu gıda alımını sağlamak için gıda sistemlerini kullanma, anlama ve uygulamayı içermektedir. Gıda okuryazarlığı, beslenme politikaları ile ilgili müdahalelerin etkinliğini değerlendirmek için en önemli faktörlerden birisidir. Gıda okuryazarlığı, sağlığın iyileştirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal eşitliğin önemli bir belirleyicisi olarak da değerlendirilmektedir.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu olarak, toplumda gıda güvenilirliği ve güvencesine dair endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen yanıltıcı bilgilerle etkin bir şekilde mücadele etmek ve bu alanda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile gıda sektöründe bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve gıda okuryazarlığının artırılması amacıyla 2024 yılında bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu kapsamda, Komisyonumuz Türkiye’de gıda sektöründe faaliyet gösteren paydaşların doğru bilgiye erişimini sağlamak, yanlış ve yanıltıcı bilgilerin önüne geçmek, tüketici bilinçlenmesini artırarak toplumun gıda güvenilirliği, sağlığı ve sürdürülebilir beslenme konularında bilgi düzeyini yükseltmek amacıyla kurulmuştur ve TGDF’nin temel ilkelerine uygun şekilde, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili paydaşlarla iş birliği yaparak ulusal ve uluslararası düzeyde normlara uygun bir bilgi ekosistemi oluşturmayı hedeflemektedir.