Riskleri, Etkilerini ve Fırsatları Tanımlayın

2’nci Adım: Riskleri, etkilerini ve fırsatları tanımlayın

Gıda tedarik zincirinizde gıda sahteciliğine yönelik temel risk ve fırsatları anlayın

Göz önünde bulundurulması gereken sorular:

  • Ürünün üretimi için gereksinimler neler? Örneğin hammaddeler, su, ambalaj, nakliye.
  • En yakın tedarikçileriniz kimler?
  • Onlara kimler tedarik sağlıyor? Geriye dönük olarak, kaynağa kadar tüm tedarikçileri düşünün.
  • Bir tedarikçinizi ya da üretim sürecinizi mi değiştiriyorsunuz?
  • Temel kaynaklarınızı hangi ülkelerden tedarik ediyorsunuz ve bu ülkeler hakkında neler biliyorsunuz? Örneğin jeopolitik sorunlar.
  • İşiniz için kritik kaynaklar neler?
  • Ürününüzün ve bileşenlerinin değerli olmasını sağlayan nedir?
  • Bileşenlerinizde özel gereksinimleriniz var mı? Örneğin organik, helal, coğrafi işaret, adil ticaret.
  • Bileşenlerinizi neye dayanarak alıyorsunuz? Örneğin renk ya da azot içeriği gibi bir özelliği mi dikkate alıyorsunuz?
  • Tedariğin mevsimselliğini göz önüne alıyor musunuz?

Başlamak için:

  • İlgili bilgileri derlemek için hem ticarethaneniz, hem de ticaret birlikleri ve diğer bilgi paylaşım ağları gibi dış kaynaklı uzmanlıktan yararlanın.
  • İşiniz açısından en kritik ürün kategorilerinizin haritasını çıkarın.
  • En fazla risk içerenleri belirlemek için tedarikçilerinizden bilgi toplayın (örneğin anketler, tedarikçi garantileri ve denetlemeler yoluyla).

Ürün tedarik zincirinizin görsel ve istatistiksel bir haritasını çıkarın

Close