Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP), sürdürülebilir bir gelecek için gıda sektörünün Ar-Ge ve yenileşim kabiliyetinin artırılarak, tek bir kaynaktan “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” yaklaşımıyla, bütünsel çözümler sunuyor.
TÜGİP, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı öncülüğünde, INNOFOOD Projesi’nin bir bileşeni olarak Gebze’de kuruldu.
TÜGİP, AB ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen INNOFOOD projesinde, gerekli altyapı tamamlandıktan sonra, gıda sanayisinde hizmet vermeye başladı.
TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi
Bu proje kapsamında, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri - Gıda Araştırmaları, 5.800 metrekare kapalı alanda “TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi”ni kurdu. TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi’nde, 200 makine ve ekipmanla donatılmış, 9 ürün kategorisinde pilot işleme tesisleri yer alıyor. TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezinde; Meyve Suyu İşleme, Fındık Ürünleri Üretim Hattı, Minimal İşlenmiş Gıdalar Hattı, Fermente Gıda İşleme Hattı, Bitkisel Ekstraksiyon Üniteleri, Hazır Yemek ve Deniz Ürünleri İşleme Hattı, Starter Kültür Üretim Hattı ve Süt Ürünleri İşleme Hatları bulunuyor.
TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla geliştirilecek gıda ürünleri için pilot ölçekli işleme hatları ve çok farklı analizlerin yapılabileceği “İleri Gıda Araştırma Laboratuvarı” ile Türkiye’nin en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarına olanak sağlayan bir merkez konumundadır.
Türkiye’nin ilk ve tek Gıda Temalı Kuluçka Merkezi
Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren girişimciler Marmara Teknokent ve Idea Incubation Kuluçka Merkezi çatısı altında kurgulanan, TÜGİP Gıda Temalı Kuluçka Merkezi ile destekleniyor.
Proje kapsamında ayrıca, Gaziantep’te “Entegre Antepfıstığı İşleme Ünitesi”, Şanlıurfa ve Giresun’da bölge gıda sanayisi kuruluşlarına gıda analizi hizmeti veren Test-Analiz Laboratuvarları kuruldu. Güneş enerjisi ile çalışan “Pilot Ölçekli Mobil Fındık Kurutma Ünitesi” de Giresun’da devreye alındı.
TÜBİTAK MAM Gıda İnovasyon Merkezi’nde Ar-Ge çalışmaları, ileri gıda güvenliği analiz hizmetlerinin yanı sıra gıda sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mühendis ve operatörler için teknik eğitim programları düzenleniyor. Amaç odaklı bu eğitimlerle, gıda sanayisinin önemli bir ihtiyacı karşılanıyor.
TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi’nde yapılan Ar-Ge çalışmalarına, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri - Gıda Araştırmaları’nda konusunun uzmanı araştırma ekibi tarafından da destek veriliyor.
Gıda sanayisi kuruluşları, gerektiğinde pilot tesiste bulunan makine ve ekipmanları kullanabiliyorlar. Böylece firmalar yeni ürün denemelerinde veya teknoloji geliştirmede kendi özel bilgilerini kullanma imkânı bulabiliyor.
TÜGİP üyeliği ve avantajları
Türkiye’nin gıda ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaşları kapsayacak, iletişim ağı ve kümelenme platformu TÜGİP, çalışmalarını üyelik modeli çerçevesinde sürdürüyor. Böylece gıda sanayii firmaları ile organik bağ kurularak, “inovasyon kültürü” yaratmak için çalışmalar yürütülüyor. Firmalar, yıllık makul bir bedelle TÜGİP’e üye olarak, Ar-Ge çalışmaları, gıda analizleri ve eğitimler gibi hizmetlerden, üyelik statüsüne göre belirli avantajlarla yararlanabiliyor. TÜGİP’e, gıda firmalarının yanı sıra gıda makine imalatçıları, yeni kurulmuş şirketler, laboratuvarlar, üniversiteler ve sektör örgütleri de üye olabiliyorlar.
Türkiye’de, gıda sanayisine yönelik bu kapsamda ve imkânlara sahip bir altyapı ilk defa hayata geçirildi. TÜGİP, yaptığı konferanslar, eğitimler, çalıştay ve paneller, mentörlük çalışmaları, teknik destekler, rol model programları, iş birlikleri, AR-GE ve inovasyon projeleri ile gıda sanayisine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.
TÜGİP ile ilgili daha fazla bilgi için https://tugip.org.tr
TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi.
TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi.