TGDF ABÜDER ve Gaziantep Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen Baharat Sektörü Değerlendirme Toplantısına katıldı

TGDF ABÜDER ve Gaziantep Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen Baharat Sektörü Değerlendirme Toplantısına katıldı

Üye derneğimiz ABÜDER  (Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği) ile Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) iş birliğinde, Gaziantep’te ‘Baharat Sektörü Değerlendirme’ toplantısı düzenlendi. GTB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen baharat üreticileri; Anadolu’da baharat üretimi, Türk baharatının markalaşmasının önemi, baharat ihracatı ile sektörde yaşanan sorun ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

GTB Meclis Salonunda düzenlenen ve  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in açılış konuşması ile başlayan toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan,  Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Genel Sekreterimiz Nihal Ayşe Mortepe ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen baharat üreticileri katıldı.

ABUDER Başkanı Aydın Acun  Türkiye’nin tarımsal üretimde ve gıda sanayinde önemli bir ülke olduğuna vurgu yaptı. Anadolu coğrafyasının baharat sektörünün hem üretim hem de ticaret tarafında yüzyıllardır var olduğuna dikkat çeken Acun, “Üretimde ülke olarak asırlık bir deneyime sahibiz, güçlü potansiyelimizin farkındayız ama sektör olarak organize olamayışımızın maalesef birtakım sorunlarını beraberinde yaşıyoruz.  Diğer taraftan çok önemli bir potansiyele sahip kategorinin parçası olmanın da avantajlarını görüyoruz. Türkiye baharat ve aromatik bitkilerde şu ana kadar geldiği hacimlerin artık çok daha üzerinde. Bunun yanına kozmetik ve sağlığı da eklediğimizde aromatik bitkiler tarafında aslında Türkiye’nin en fazla hacim sağlayan ürün grupları arasında yer alıyoruz diyebiliriz “dedi.

Toplantıda ayrıca sumak üretimine ve işlemesine yönelik yapılacak yatırımların önemi, nane üretiminde yabancı otla mücadelede etkili kontrol yöntemlerinin belirlenmesi ve kullanılması ile kırmızıbiberde yerel biber popülasyonlarının koruma altına alınması hakkında istişarelerde bulunuldu.

 

Close