TGDF Akademi: “Sürdürülebilirliğin temelinde bilim var”

TGDF Akademi: “Sürdürülebilirliğin temelinde bilim var”

TGDF Akademi: “Sürdürülebilirliğin temelinde bilim var”

TGDF Akademi tarafından desteklenen 12. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi başladı. Çevrimiçi olarak düzenlenen kongre Türkiye’nin dört bir yanından Gıda Mühendisliği öğrencilerini ve gıda zincirinin paydaşlarını bir araya getiriyor.

Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi ülkemizin en geniş katılımlı öğrenci branş kongrelerinden biri olma özelliğini koruyor. Bu yıl Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen Kongre, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun eğitim girişimi olan “TGDF Akademi” tarafından destekleniyor.

Kongrenin ana teması: “Geleceği Yakala!”

 “Geleceği Yakala” ana temasıyla düzenlenen Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi’nin açılışında Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Mihriban Korukluoğlu, Kongre Sekreteryası Doç. Dr. Bige İncedayı ile TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü ve Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş birer konuşma yaptı.

Kongrenin ilk oturumu İlknur Menlik moderatörlüğünde düzenlendi. “Gıdaya Yönelik Yeni Trendler ve Üretimde Tüketicinin Rolü” başlıklı oturumda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ile TGDF Tüketici ve İletişim Komisyonu Başkanı Zeynep Sungu konuyla ilgili bilgi ve görüşlerini paylaştı.

“Gıda mühendisleri geleceği kurtaracak”

Konuşmasında gıda güvenliği ve güvencesinin günümüzün en önemli konularından olduğunu belirten Ayşegül Selışık; pandemiler, savaşlar ve iklim değişikliği gibi nedenlerle gıda tedarik zincirinin risk altında olduğuna dikkat çekti. Giderek artan nüfus karşısında yeterli gıdaya erişimin garantilenmesi için acil eyleme geçilmesi gerektiğini ifade eden Selışık, gıda mühendislerinin atacağı adımlar sayesinde sağlanacak bilimsel gelişmelerin geleceğimizi kurtarma potansiyeli taşıdığını vurguladı.

“Paydaşlar iş birliği içinde çalışmalı”

Zeynep Sungu ise konuşmasında pandeminin iklim değişikliğinin etkilerini daha görünür hale getirdiği, bu sayede gıdanın sürdürülebilirliği konusunun daha ciddi şekilde gündeme taşındığını ifade etti. Dünyanın kaynak kullanımında daha bilinçli hale gelmesi gerektiğini belirten Sungu; bu konunun çok paydaşlı olduğunu, özel sektör yanında akademi ve kamu sektörünün de katılımıyla çözüme ulaşılabileceğini söyledi.

“Geleceğin anahtarı bilim ve inovasyon”

Oturumun moderatörlüğünü yapan İlknur Menlik ise gıdanın geleceği konusunda sorunların büyük olduğuna, çözümün daha az kaynağı daha verimli şekilde kullanmaktan geçtiğine, bunun anahtarının da Ar-Ge, bilim ve inovasyon olduğuna dikkat çekti.

İki gün sürecek Kongrede gıda ve içecek sektörünü ilgilendiren birçok başlığa konunun uzmanları tarafından değinilecek, öğrenciler tarafından sözlü sunumlar yapılacak. Ayrıca Kongrede poster sunumları da yapılıyor. Kongrenin canlı yayınını izlemek, programa ve poster sunumlarına ulaşmak için gidamuhendisligiogrencikongresi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

TGDF Akademi: “Sürdürülebilirliğin temelinde eğitim var”

Kongrenin destekçisi “TGDF Akademi”, son yıllarda eğitim konusuna daha da ağırlık veren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun özel bir girişimi. Tarladan sofraya kadar gıda tedarik zincirinde sürdürülebilirliğin temelinde eğitim olduğu fikriyle harekete geçen gıda ve içecek üretim sektörü, TGDF Akademi yolu ile bu alandaki desteğini günden güne artırarak sürdürüyor.

Close