Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman, Başkan Vekili ve Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Abidin Apan ve TGDF Genel Sekreteri Nihal Ayşe Mortepe 16 Ekim’de, Dünya Gıda Günü kapsamında Ankara’da ekonomi gazetecileri ile bir araya geldi.
Basın buluşmasına Dünya Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Barış Parlak, Hürriyet Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hacer Boyacıoğlu, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe, Habertürk Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç, Anadolu Ajansı (AA) Ankara Ekonomi Haberler Müdürü Merve Özlem Çakır, Milliyet Gazetesi Ekonomi Editörü Mithat Yurdakul, Sabah Gazetesi Ekonomi Editörü Hazal Ateş, AA Ekonomi Muhabiri Zeynep Duyar Canlı, Yeni Şafak Gazetesi Tarım Muhabiri Kürşat Büyükada ve Türkiye Gazetesi Ekonomi Muhabiri Fırat Aydoğmuş katıldı.
TGDF Yönetim Kurulu Başkanı Şarman, basın buluşmasında, küresel gıda fiyatlarının düşme eğiliminde olmasına rağmen, Türkiye’de fiyatların artmaya devam etmesinin en önemli sebebinin tarımsal girdi maliyetlerindeki artış olduğunu vurguladı. Konuşmasında döviz kurunun dünya ile ayrışmadaki önemli bir faktör olduğuna dikkati çeken Şarman, taklit ve tağşişle mücadele için güçlü bir kurul oluşturulması gerektiğinin önemine işarete etti. Gıda sanayisinin her zaman dış ticaret fazlası verdiğini, ancak bu fazlanın daralmaya başladığını kaydeden Şarman, enflasyon düşmediği sürece tarımsal girdi fiyatlarının artmasının konuşulmaya devam edeceğini belirtti.
Finansmana yani krediye ulaşım hususunda kolaylık sağlanmasını istediklerini söyleyen Şarman, Türkiye’de teknoloji ve inovasyona önem verilmesi, maliyetlerinin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti. Sözleşmeli tarımın ve kooperatifçiliğin önemine işaret eden Şarman, enflasyonda kalıcı rahatlama için öncelikle gıda enflasyonunun gerilemesi gerektiğini belirtti. Şarman, konuşmasında ayrıca iklim değişikliğine bağlı olarak su kaynaklarının azaldığından, aşırı sıcaklar, kuraklık ve sellerin küresel çapta yıkıcı sonuçları olduğundan bahsetti.
TGDF Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. İsa Coşkun da basın buluşmasında, maliyet artışlarının ihracatta avantajın kaybolmasına yol açtığını, maliyet artışlarının sadece döviz kurlarındaki artıştan değil diğer girdi kalemlerindeki artışlardan da kaynaklandığını söyledi. Enflasyonun yükselişe geçtiği dönemlerde beklenti yönetiminin sadece ekonomi yönetimi açısından değil, firmalar ve bireyler açısından da daha önemli hale geldiğini vurgulayan Coşkun, Türkiye’de talep bazlı değil, girdi kaynaklı enflasyon yaşandığına işaret etti.
İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle tarım sektörünün daha da önem kazandığına, dünyanın her yerinde tarım ve gıdanın savunma sanayi kadar önemli hale geldiğine dikkati çeken Coşkun, tarım sektörünün selektif kredilerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Fiyatların arttığı dönemde gıda güvenliğinin halk sağlığı açısından daha da önem kazandığını söyleyen Coşkun, taklit ve tağşiş ile kesinlikle mücadele edilmesi gerektiğini, bu yüzden bilim kurulunu da içerecek güçlü düzenleyici ve denetleyici bir otoritenin oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Basın Buluşmasından Yansımalar
Detay için: https://www.ekonomim.com/ekonomi/gida-sanayii-dis-ticaretinde-basa-bas-noktasina-geldik-haberi-712361
Detay için: https://www.ekonomim.com/ekonomi/gidada-talep-degil-maliyet-enflasyonu-yasaniyor-haberi-712292
Detay için: https://www.dunya.com/sirketler/fazla-verdigimiz-gidada-eksi-tehlikesi-haberi-708378
Detay için: https://www.haberturk.com/gida-sanayicisi-krediye-erisimde-kolaylik-istiyor-3630476-ekonomi
Detay için: https://www.milliyet.com.tr/amp/ekonomi/gida-urunleri-cok-el-degistiriyor-7022356
Detay için: https://www.yeniasir.com.tr/ekonomi/2023/10/20/sanayicilerden-ucuz-gida-seferberligi/amp