TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz: Gıda güvenliğindeki en büyük engel merdiven altı üretim

TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz: Gıda güvenliğindeki en büyük engel merdiven altı üretim

TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz: Gıda güvenliğindeki en büyük engel merdiven altı üretim

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz ürün bileşenlerinin tek çatı altında sergilendiği ve "Life Sciences Ingredients" konseptiyle üç fuarın birleştiği bir etkinliğe katıldı. Akyüz, hem etkinlik açılışında bir konuşma yaptı, hem de fuar kapsamında düzenlenen panele katılarak önemli mesajlar paylaştı.

Akyüz açılış konuşmasında, fuarların sektör açısından büyük önem arz ettiğini kaydederek, bu tür fuarların başarılı geçmesinin Türk ürünlerinin yurt dışına daha çok ulaşmasını sağlayacağını söyledi.

“Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyarı aşkın nüfus yaşıyor”

Bugün üç ayrı fuarın bir arada düzenlendiğini, gıda, kimya ve kozmetik içerikleriyle alakalı bu etkinliklerin ilerleyen yıllarda ayrılabileceğini dile getiren Akyüz, üç fuarın içeriklerinin "hayat bileşenleri" olarak adlandırıldığını bildirdi.

Akyüz, fuarların gıda, kimya, kozmetik, kişisel bakım, deterjan ve ev bakımı içerikleri üreten sektör oyuncularının yurt dışına açılması için önemli bir fırsat sunduğunu, etkinlikler sayesinde Türkiye'nin bölgesindeki önemli pazarlara ihracatının artabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde bir milyarı aşkın nüfusun yaşadığını, bu kişilerin gıda ticaretinin 1,5 trilyon dolar civarında olduğunu anlatan Akyüz, Türkiye'nin bu ticaretten çok düşük pay aldığını aktardı.

Akyüz: Türkiye, gıda alanında çok güçlü

Akyüz, Türkiye'nin yıllık gıda ihracatının 12 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın birkaç yıldır artmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, gıda alanında çok güçlü. Kendi altyapısı ve hammadde gücüyle Türkiye sadece kendisini değil çevresini de besleyebilme kabiliyetine sahip. Ancak burada akıllı planlama yapılmalı. Topraklarımız, üreteceğimiz tarım ürünleri sınırlı. Tarımını sanayisine entegre edemeyen hiçbir ülke kalkınamamıştır. Biz de tarımımızı sanayiye entegre ederek tarımımızı kalkındırmak zorundayız. Bu birlikteliği sağlayabilmek için iyi planlama lazım."

Akyüz, gıda sektörünün ihracatta ilk sırada yer alması gerektiğini kaydederek, Türkiye'nin gıda sektöründe ithalatının iki katını ihraç ettiğini anlattı.

“Sorunlar aşılırsa gıda ihracatı artmaya devam edecek”

Sektörün Avrupa'nın gelişmiş denilen sanayisi ile baş edebilecek kapasitede olduğunu belirten Akyüz, "Sektörü biraz daha destekleyebilirsek, tarımla sanayiyi iyi entegre edebilirsek gıdayı Türkiye'nin en büyük sektörü yapma konusunda önümüzde hiçbir engel yok. Gıda ihracatında bu yıl da 12-13 milyar dolar bekliyoruz. Sıkıntıları aşarsak bu rakam ilerleyen yıllarda ivmelenerek artacaktır. Yapısal sıkıntıları geçebilirsek, gıdada bilgi kirliliğini önleyebilirsek önümüz açık." değerlendirmelerinde bulundu.

“Türkiye gıda sektörü diğer sektörlerin önüne geçecek”

Fuar kapsamında gerçekleştirilen panelde gıda ve ilaç sektörünün yetkin isimleri bir araya geldi.

Bu panele katılan Akyüz, “2050 yılında dünya nüfusu 9-10 milyar olacak. Tarım ve sanayi birbirine entegre olmalı yoksa kalkınma şansınız olmaz. Tarımı üretime entegre edemezseniz başarılı olamazsınız. Türkiye konum itibari ile kendi bölgesine hizmet edebilecek durumda. Bunu sürdürülebilir hale getirirseniz çok şansımız var demektir. Ayrıca teknolojik bağımsızlık lazım. Bence Türkiye gıda sektörü diğer sektörlerin önüne geçecektir. Ancak bunun için plan ve öngörülere ihtiyacımız var. Ben yatırım yaptığım zaman şartların 5 yıl devam edeceğini bilmeliyim” şeklinde konuştu.

“Gıda güvenliğindeki en büyük engel merdiven altı üretim”

Akyüz, “Biz ülke olarak şu an ithalatın iki katı ihracat yapıyoruz. Bu 2000 ylından beri böyle. 12 milyar dolar ihracatımız bulunuyor.500 milyar dolar ambalajlı gıda üretimimiz var. AB’de 1 trilyon avro yani AB’nin yüzde 10’uyuz. Türkiye’de gıda sektöründe 500 bin kişi çalışıyor. Bugün büyük şirketlerin GSMH’ya katkısı yüzde 50’nin üzerinde. Bu yüzdeyi iki şirket yapıyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de gıda sektöründe en büyük tehlikelerden birinin kayıt dışı üretim olduğunu vurgulayan Rint Akyüz, “Gıda güvenliğinin sağlanmasında ki en önemli ve büyük engel merdiven altı dediğimiz üretimler. Bunun ne kadar olduğunu bilmek mümkün değil ama neredeyse yarı yarıya olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi. Rint Akyüz ayrıca Türkiye’de pestisit ve aflotoksinin önemli bir sorun olduğunu dile getirerek bunun önüne geçilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

Close