TGDF, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi ziyaret etti

TGDF, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi ziyaret etti

TGDF, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi ziyaret etti

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz başkanlığındaki heyeti kabul eden Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, gıda güvenliği açısından ambalajlı gıdanın yanında olduğunu, açıkta satılan her şeye karşı olduğunu söyledi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, federasyon üyesi derneklerin yöneticilerinden oluşan bir heyet, 5 Eylül’de Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’yi ziyaret ederek, görevinde başarılar diledi.

Gıda sektörünün gündemindeki konular ele alındı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir’in de hazır bulunduğu görüşmede, gıda ve içecek sanayinin gündemindeki konular ele alındı, sektörler bazında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi.

Heyet adına Bakan Pakdemirli’ye yeni görevinde başarılar dileyen TGDF Başkanı Kopuz, gıda sektörü hakkında kısa bilgiler verdi. Kopuz, dış ticarette ihracat fazlası veren gıda sektörünün, verilecek desteklerle büyümesini sürdüreceğini belirterek, Bakan Pakdemirli’den destek istedi.

İklim değişikliği raporu da sunuldu

TGDF Başkanı Kopuz ve dernek başkanlarının, faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanan sıkıntıları tek tek anlattıkları görüşmede, iklim değişikliğinin tarım ve gıda üretimine etkileri, ticarette yaşanan haksız rekabet konuları da ele alınırken, ekonomide önceliğin enflasyonla mücadele olması gerektiği dile getirildi.

Görüşmede, TGDF’nin hazırlamış olduğu İklim Değişikliği ve Tarım Sektörüne Etkilerine ilişkin rapor da Bakan Pakdemirli’ye sunularak, iklim değişikliği gözetilerek hangi bölgede hangi ürünlerin yetiştirilmesinin bilinmesine önemine dikkat çekildi.

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışması gıda sanayine katkı yapacak”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de, iki bakanlığın birleştirilmesiyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de bakanlığına bağlandığına vurgu yaparak, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerine ilişkin bir çalışma başlattıklarını, ürünlerin ekiminden itibaren bir sene sonraki fiyatları öngörebilecekleri bu çalışmanın Gıda Sanayi’ne de büyük katkısı olacağının altını çizdi.

“Suyu toprak ile birleştirdik” diyen Pakdemirli, Bakanlıkların birleşmesi ile ilgili merkez teşkilatlanmanın bittiğini, sadece taşralarda yapılandırmaya devam ettiklerini söyledi.

Pakdemirli’den gıda güvenliği için “ambalajlı gıda” vurgusu

Konuşmasında gıda güvenliği açısından ambalajlı gıdanın yanında olduğunu, açıkta satılan her şeye karşı olduğunu da dile getiren Pakdemirli, önemli olanın her şeyden az ve belirli miktarlarda tüketilmesi olduğunu kaydetti.

Tüketicinin ne aldığını bilmesi açısından gıda etiketi okur-yazarlığının önemine işaret eden Pakdemirli, özel sektör ve kamuyu da koruyacak bütüncül politikaların izlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kolay ve ucuz hammadde tedariki, enflasyonla mücadeleye de katkı yapar”

Gıda sanayinin ucuz ve kolay hammadde tedarikinin, enflasyonla mücadeleye de katkı yapacağının altı çizilen görüşmede, yem maliyetlerinin standart hale getirilmesinin de, hayvancılığın gelişmesinin yanı sıra et ve süt fiyat dengesi için çok  önemli bir etken olacağı dile getirildi. Buna karşılık, Bakanlık tarafından enflasyona etki edecek fiyatlarla ilgili düzenlemeler yapıldığı bilgisi verildi.

Bakan Pakdemirli, insanlar ve özellikle çocukların beslenmesinde önemli bir gıda olan balın okul kantinlerinde satılabilen ürünler arasında olmadığının belirtilmesi üzerine, Bakanlık yetkililerine, bu konuda çalışma yapılması talimatını da verdi.

Süt ihracatına teşvikler artacak

Sektör temsilcileri, sığır popülasyon ırkının ve koyunculuğun arttırılması ve meraların açılmasının önemine vurgu yaparken, Bakanlık yetkilileri, terörle mücadelede sağlanan başarı nedeniyle meraların açılacağı bilgisini verdiler.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemir, çiğ süt satışına olumlu bakmadığını belirtirken, Ticaret Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerle, süt ve süt ürünleri ihracatına yönelik teşviklerin yakında artırılacağını dile getirdi.

Bakan Pakdemirli ile görüşmede, salça üretiminde dünyada 5. olduğumuz ve sözleşmeli tarımın arttırılmasının sektör için çok önemli olduğu aktarılırken, tarım alanları açısından bağ konusunda çok avantajlı olmamıza karşın dünyada çok büyük boyutlara ulaşan şarap üretiminde ülke olarak yeterli payı alamadığımızın da altı çizildi. Konuya ilişkin olarak, ÖTV’nin finansal kaynak sıkıntısı oluşturduğu ve bağcılık bakımında ve hasadında işçi sıkıntısı çekildiği de Pakdemirli’ye iletildi.

Close