Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Karma Grup iş birliğiyle düzenlenen sektör spesifik eğitimlerin ilki olan “Temel Proses Validasyonu”, İstanbul’da yapıldı.
TGDF Genel Sekreteri Nihal Ayşe Mortepe ve Karma Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan ve Eğitmen Prof. Dr. Barbaros Özer’in katkılarıyla verilen eğitimde çeşitli etkinlikler yapıldı. Gıda ve içecek sanayisi profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde, katılımcılar öğrenirken eğlenmenin tadını çıkardılar. Sektörün en zor konularından olan “Temel Proses Validasyonu” eğitimi, katılımcıların memnuniyetiyle başarıyla tamamlandı.
TGDF Genel Sekreteri Nihal Ayşe Mortepe, eğitimle ilgili olarak şunları söyledi: “Gıda ve içecek sanayisinde mühendislerin eğitimi, kaliteli ürünlerin üretimi, iş süreçlerinin iyileştirilmesi ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi açısından son derece önemlidir. Federasyonumuz, sektördeki kalite ve inovasyonu destekleyerek üyelerimize seminerler, mentorluk programları ve sanayi iş birlikleri gibi girişimlerle destek sağlamayı amaçlıyor. Bu iş birliğiyle başlatılan eğitimlerin, sektördeki bilgi paylaşımını artırarak tüm sanayi çalışanlarına fayda sağlamasını temenni ediyoruz.”
Karma Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı da, gıda ve gıdaya eşdeğer sanayilere yönelik eğitimleri farklı bir yaklaşımla ele alarak, oyunlaştırma deneyimiyle uygulamaya yönelik kalıcı sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Özellikle içerisinde pek çok prosedür, soyut kavramlar veya formüller barındıran içerikleri anlamak ve bu bilgileri günlük hayatta kullanabilme yetisi kazanmanın zaman aldığını vurgulayan Bahçekapılı, “Bu teorik bilgi ve yaklaşımlar genellikle sıkıcı ve sıradan bulunabilir. Temelinde oyun olmayan alanlarda oyunsal düşünme ve problem çözme gibi yetkinliklerimizi kullanarak tasarladığımız eğitimler, etkinliklerden keyif almayı ve optimum seviyede verim elde etmeyi sağlar. Bu doğal olarak 'kolay öğrenme'yi hızlandırır. Aslında en net tabir, eğlenerek ve deneyimleyerek öğrenmektir. Konuya bizzat dâhil olduğunuzda ve bunu eğlenerek yaptığınızda öğrenme hızlanır ve içselleştirilir. Bu yöntemin, öğrenileni hayata geçirebilme yetisini beslediği ve unutma süresini uzattığı da biliniyor” dedi.
Eğitmen Prof. Dr. Barbaros Özer de, “Proses validasyonu, belirli bir sonuca ulaşmak için bir kontrol önlemi uygun şekilde uygulandığı takdirde, tehlikenin kontrol edilebildiğine dair kanıt elde etmeyi ifade eder. Her bir gıda üretim sistemi, kendine özgü bir validasyon programına tabidir. Bu sebeple, gıda firmalarının kendi üretim süreçleriyle ilişkili validasyon modellerini oluşturmaları büyük önem taşır. TGDF ve Karma Grup iş birliğiyle düzenlenen Temel Proses Validasyonu eğitimi çerçevesinde, temel validasyon tanımları, proses validasyon ilkeleri, yasal süreçler, metot validasyonu ve temizlik validasyonu gibi konular interaktif bir şekilde ele alındı” diye konuştu.
TGDF ve Karma Grup iş birliği ile başlatılan ve sektördeki bilgi akışını artırarak tüm gıda ve içecek sektörü çalışanlarına fayda sağlamayı amaçlayan sektör spesifik eğitimlerin düzenli olarak devam ettirilmesi hedefleniyor.